HTML

szabó_magda_történelem

Friss topikok

6. osztály_házi feladat 01.25-ére, péntekre

2013.01.22. 21:24 priszlinger

A feladat Zsigmond külpolitikájára vonatkozik. Válaszolj a kérdésekre a szöveg és ismereteid alapján! A kérdések az aláhúzott és betűvel jelölt szövegrészletekhez kapcsolódnak.

 

„Több kisebb ellenakció után 1396-ban Zsigmond nagy nemzetközi keresztes sereg élén nyomult a Balkánra, hogy az oszmán problémának egyszer s mindenkorra elejét vegye, de Nikápolynál döntő vereség érte. […] Zsigmondnak sikerült vazallusaivá tennie a havasalföldi, a szerb és a bosnyák uralkodókat, így ezen államokon egy darabig megtört a Magyarország elleni török támadások ereje.

1400 után Zsigmondot elsősorban a Luxemburgi örökség és a vele járó feladatok foglalkoztatták. Miután 1410-ben mint IV. Károly fiát a Német-római Birodalom fejévé választották, az akkori Európa két legnagyobb problémájával találta magát szemben. E feladatokkal az egyetemes zsinatnak (1414–1418) kellett megbirkóznia. Munkálatain hivatalból Zsigmond elnökölt […] ”

 

a) Fogalmazd meg, hogy mi volt a hadjárattal Zsigmond célja!

 

b) Nevezd meg a korabeli Európa egyik jelentős vallási problémáját!

 

c) Nevezd meg, melyik városban zajlott a zsinat, és keresd meg, melyik mai ország

területén található a város!

 

d) Melyik családból származott Zsigmond?

 

e) Mit gondolsz, mit jelenthet a szöveg harmadik sorában található „vazallus” szó?

Szólj hozzá!

Címkék: házi 6. osztály Zsigmond

A bejegyzés trackback címe:

https://szmtortenelem.blog.hu/api/trackback/id/tr745036623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása